Vandaag is het de Dag van de Duurzaamheid. Vandaag krijgt dit thema extra aandacht, maar voor huysgenoot Merijn Tinga is het elke dag de Dag van de Duurzaamheid. Meer sprekers over duurzaamheid en klimaat.
Hoe is je aandacht voor duurzaamheid ontstaan?
“Ik was kunstenaar, dat ben ik nog steeds, en hield mij met maatschappelijke onderwerpen bezig. Dat komt voort uit mijn gezin waar ik opgegroeid ben, een links gezin. Inmiddels alweer 10 jaar geleden was ik met mijn eigen gezin om Engeland en Schotland heen aan het zeilen. Ik dacht: als mijn dochter, die op dat moment 2 was, 18 is gaat ze vragen wat ik heb gedaan tegen vervuiling dan wil ik een positief antwoord kunnen geven. Het antwoord heb ik in mijn kunstenaarschap doorgevoerd. Ik heb toen mijn plastic surfboard gebouwd met plastic van het strand. Daar is het begonnen.”
Waar liggen de problemen nu omtrent duurzaamheid?
“Op veel plekken. Het gaat bijvoorbeeld mis in de vaste structuur en de belangen van grote bedrijven. Dat soort systematische veranderingen zijn lastig te creëren. Een ander probleem is de individualisatie van de maatschappij waarin de burger weinig samenhang of cohesie voelt en zich onmachtig voelt als het om iets betekenen voor het klimaat gaat. De macht en het geld krijgen het steeds meer voor het zeggen. Op het allerhoogste niveau moeten er radicale beslissingen genomen worden en niet in het belang van het de economie of het kapitalisme.”
Wat kan je als medewerker doen?
“Als medewerker heb je een groot aandeel binnen de bedrijfsvoering. Je kunt proberen naar boven toe vragen te stellen en ook oplossingen aan te bieden. Door bijvoorbeeld een klein onderzoekje te doen kun je met de juiste oplossingen of ideeën komen, maar belangrijk is dat het duidelijke stappen zijn met een call to action. En spreek bijvoorbeeld managers erop aan. Dat gebeurt nu veel te weinig. We zitten vast in een systeem en het gedrag binnen een bedrijf veranderen is lastig.”
Wat vertel je in je lezing?
“Het begint bij bewustwording, de urgentie laten zien en dat mensen zelf een grote rol spelen. Nú moet er wat gebeuren en de vraag is hoe. Op persoonlijk en burgerniveau roep ik op om de invloed naar boven te stimuleren en de discussie te starten. Naar mensen die beslissingen nemen, directie, managers maar ook gemeenten, grote bedrijven, wethouders en supermarktmanagers. Op deze manier vergroot je de maatschappelijke druk en zorg je ervoor dat het vaker en meer op de agenda komt.
Plastic is een duidelijk voorbeeld van vervuiling. Eigenlijk een heel dankbaar probleem omdat het zo tastbaar is en het resultaat direct zichtbaar is. Het zorgt voor een connectie naar onzichtbare vervuiling zoals stikstof.”
Waar ben jij op de Dag van de Duurzaamheid?
“Ik mag die dag op twee verschillende plekken spreken en een hoop jonge mensen inspireren. En in de avond ben ik aanwezig in Pakhuis de Zwijger.”
Wil jij meer weten over Merijn of over duurzaamheid? Bekijk hier zijn profiel!