Deel dit artikel...

De neuropsychologie van de muziekkeuze op jouw event

Beau Klein

Mens achter een draaitafel

Hoe de muziekkeuze op jouw event de beleving van de bezoeker kan beïnvloeden

Muziek speelt een grote rol in onze geschiedenis, cultuur en het dagelijks leven. Duizenden jaren geleden, sinds de ontdekking van een prehistorische fluit van meer dan 32.000 jaar oud, evolueert muziek zowel technisch als cultureel. De definitie van muziek blijft een discutabel onderwerp in de kunst en cultuur, ondanks de lange geschiedenis. Muziek komt in veel verschillende vormen, van klassieke composities tot Amerikaanse rap. Wat voor de een muziek is kan voor de ander een ‘gewoon’ geluid zijn.

Spreker en filosoof Bas Haring wil mensen helpen om de wereld om hem heen beter te begrijpen. Hij wil op een frisse en toegankelijke manier wetenschap en filosofie uitleggen, zodat het begrijpbaar wordt voor iedereen. Hierdoor spreekt hij met zijn werk een breed publiek aan. De muziekkeuze op evenementen waar Bas optreedt, speelt hierbij een grote rol. Muziek is een mix van geluiden en stiltes die een betekenis krijgen als ze worden gespeeld. Muziek draait om het moment zelf en de ervaring daarvan, maar wat muziek voor jou betekent, bepaal je zelf. Die betekenis kan voor iedereen anders zijn, afhankelijk van persoonlijke ervaringen en gevoelens.

Muziek heeft de kracht om emoties op te roepen, cognitieve processen te stimuleren en identiteiten te vormen. Het kan zowel het individuele als het sociale leven beïnvloeden. Een gezonde levensstijl en zowel lichamelijke als geestelijke gezondheid kan muziek ook ondersteunen.

Welke muziek draaien op jouw evenement?

Bij het kiezen van muziek voor jouw evenement is het belangrijk om rekening te houden met deze psychologische effecten. Muziek kan de sfeer van een evenement sterk beïnvloeden, het gedrag van deelnemers sturen en een gevoel van saamhorigheid creëren. De juiste muziekkeuze die aansluit bij het thema van jouw evenement is erg belangrijk. Muziek die veelal wordt gedraaid tijdens evenementen zijn liedjes uit de top-lijsten, zodat het merendeel van de bezoekers kan meezingen. De muziekkeuze voor evenementen verschilt in voor- en achtergrondmuziek. Voorgrondmuziek is energiek en uitnodigend om de dansvloer te betreden, terwijl achtergrondmuziek rustig en aangenaam is, zodat iedereen nog verstaanbaar is.

Top 10 liedjes tijdens evenementen:

  1. Calvin Harris ft Dua Lipa - One Kiss

  2. Justin Timberlake – Can’t Stop The Feeling

  3. Michael Jackson – Beat It

  4. Rolf Sanchez – Más Más Más

  5. David Bowie – Let’s Dance

  6. Tones & I – Dance Monkey

  7. Queen – Don’t Stop Me Now

  8. Snelle & Maan – Blijven Slapen

  9. Billy Joel – Piano Man

  10. André Hazes – Het laatste rondje (Het is tijd, de hoogste tijd)


Verschillende muziekgenres

Een evenement kan verschillende muziekgenres gebruiken om verschillende doelen te bereiken. Rustige, klassieke muziek kan een kalmerende en elegante sfeer creëren wat ideaal is voor formele evenementen of netwerkborrels. 

Energieke pop of elektronische muziek kan de energie en betrokkenheid verhogen tijdens sportevenementen of feestelijke bijeenkomsten. Het is belangrijk om de geluidsniveaus en timing van de muziek zorgvuldig uit te kiezen, zodat het een aanvulling is op de activiteiten en sprekers, zonder hen te overheersen.

Muziekgenres

  • Popmuziek: hits van verschillende decennia

  • Funk, soul, disco: groovy en dansbaar

  • EDM: house, techno, chill en deep house

  • Jazz & deep house: elegante en relaxte combinaties

  • R&B en hip-hop: ritmische urban beats

  • Jaren ‘80 en ‘90 hits: iconische nummers in diverse stijlen

  • Fout uur: speels en vermakelijk

Voor een diepere duik in de invloed van geluid en beleving op onze hersenen en welzijn, is onze spreker Erik Scherder te boeken als spreker bij het Sprekershuys. Hij is expert op het gebied van neuropsychologie en bewegingswetenschappen. 

Neem contact op met een van onze verbinders om jouw volgende evenement tot in de puntjes te organiseren.

Terug naar overzicht

Laatst gewijzigd 24 september, 11:32
Deel dit artikel...