Foto: Michel ter Wolbeek
Loek Peters is bekend als acteur; hij speelde in meerdere series en films. Op het podium is hij als een vis in het water. Gebaseerd op het jarenlange samenspel als acteur ontwikkelde Loek de lezing ‘Maak De Ander Beter’. Dit is een concrete, direct toepasbare manier van denken en werken. Het zet empathie om in daadkracht en maakt van medewerkers zelfstarters, waarbij bovendien de saamhorigheid binnen een team sterk wordt vergroot.
Het werd zo’n dag waar ik dol op ben. Het kon eigenlijk niet. Het paste gewoonweg niet qua tijd.
Op dit moment tour ik met een solovoorstelling zes dagen per week door het land en in combinatie met een jong gezin zijn de dagen dan snel vol. Daarnaast is het ook een drukke periode in de evenementenbranche en sta ik vaak op het podium met het concept Maak de Ander Beter.
Mijn gezin, het acteren en het geven van inspiratiesessies over Maak de Ander Beter: het zijn alle drie passies van me. Toch is er een verschil. Als ik teveel tijd met m’n gezin doorbreng dan klagen de andere twee niet, maar als ik teveel met acteren of Maak de Ander Beter bezig ben dan kan mijn gezin wel eens aan de bel trekken. Dus als ik zes dagen per week op de planken sta, zoals nu, dan probeer ik de spaarzame momenten overdag thuis te zijn en de overgebleven vrije tijd niet helemaal vol te plannen met presentaties.
Ik had dan ook eigenlijk al nee gezegd tegen de aanvraag om voor docenten van acht basisscholen een presentatie over samenwerken te geven. Ik wist dat ik die dag om zeven uur zou opstaan om mijn dochter naar school te brengen. Doordat ik in de avond mijn theatershow heb, eet ik niet thuis en leg ik de kinderen niet in bed. De ochtend is dus hét moment om ze nog even te zien. Ik wist óók dat ik de ochtend waarop het event zou plaatsvinden moest inspreken in een studio in Amsterdam. Ik zou mijn zoon van drie meenemen zodat mijn vrouw ook nog even kon werken. In de middag een lezing geven in de omgeving van Dordrecht zou beslist lastig worden. Vooral omdat ik ’s avonds ergens in het oosten van het land moest zijn voor de voorstelling.
Superjammer, want het leek me fantastisch om het Maak de Ander Beter verhaal aan een groep docenten te mogen uitleggen. Docenten werken samen als team, maar ze zijn ook heel erg op zichzelf aangewezen tijdens het lesgeven. Daarin ligt juist een van de krachten van Maak de Ander Beter: je eigen werk uitvoeren en tegelijkertijd het doel van het team niet uit het oog verliezen.
Ik belde met de opdrachtgever en na een goed halfuur aan de telefoon werden we beiden eigenlijk alleen maar enthousiaster over een eventuele samenwerking. Maar het paste gewoon echt niet qua tijd … tenzij het programma helemaal werd omgegooid. En dat gebeurde nog ook! De andere sprekers waren gelukkig flexibel en dus mocht ik na het inspreken in Amsterdam als de wiedeweerga terug naar Utrecht. Ik zette mijn zoon thuis af
en in plaats van mijn dochter op te gaan halen reed ik door naar Dordrecht. Daar maakte ik samen met de organisator de zaal in orde. Er waren zelfs meer aanwezigen dan verwacht dus we moesten ook nog stoelen bijplaatsen.
De ruimte was eigenlijk te klein voor de hoeveelheid mensen; het was er daardoor bloedheet. Als acteur heb ik altijd geleerd dat je de situatie die er is nooit moet ontkennen, maar juist moet accepteren en gebruiken. Alle ingrediënten voor een mislukking waren aanwezig. Te veel mensen in een kleine, te warme ruimte gekoppeld aan het feit dat een zaal vol docenten meer kletst dan welke basisschoolklas ooit! Gelukkig bleken de docenten een welwillende en enthousiaste groep en werd het juist een zeer interactieve, leerzame middag die eindigde met veel grappen en de nodige selfies met de docenten. Deze lezing komt met stip in de top vijf van leukste sessies.
Daarna was de dag nog niet voorbij, nog verre van zelfs. Ik moest door naar de Achterhoek om voor het avondeten aan te schuiven bij mijn collega’s. Daarna speelden we voor een goedgevulde zaal de voorstelling. Ik sloot die drukke dag af met wat ik altijd als laatste doe: even bij de kinderen kijken en de dekens over ze heen leggen.
Morgen is het zaterdag. Dat betekent om zeven uur op met de kinderen en dan de hele dag samen zijn. Als acteur en ondernemer is het rennen of stilstaan. Het kabbelt nooit en het is nooit saai.
Meer weten over Loek? Bekijk hier zijn profiel!