Strikvraag; wat staat er op de balans van de gemiddelde organisatie? Stenen, bezittingen, tegoeden, machines. Keiharde goederen en klinkende munt: nodig voor je bedrijfsvoering maar geen garantie voor succes. Wat tegenwoordig écht van waarde is, staat er niet op: menselijk kapitaal. Je kunt het (bijna) niet verhandelen, het is continu in verandering, maar toch is het de kern van de kracht van een organisatie.
Klaus Schwab, oprichter en voorzitter het World Economic Forum, opende over precies dit onderwerp een aantal jaar geleden zijn forum. Deze maand had dit jaarlijkse wintersportfeestje van de 1% van de 1% weer plaats moeten vinden maar daar heeft het virus natuurlijk een stokje voor gestoken. Het wordt nu een zomereditie. Ski’s of snowboard hoeven straks dus niet mee in de privéjet want bij mijn weten zorgt klimaatverandering voor van alles en nog wat behalve een verlengd ski seizoen in de Alpen. Maar het Forum gaat met zijn tijd mee dus eind deze maand is er alvast een digitale variant. De 'très riches’ zullen zich dus alsnog buigen over gekozen thema: The Great Reset.
Ik ben benieuwd of Klaus bij zijn openingsspeech uit oud werk gaat citeren. Zo verkondigde hij eerder dat het kapitalisme volgens hem niet dood is en de ideologie van de vrije markt springlevend, mits die sociaal en gereguleerd is. Maar, Schwab stelt ook dat en nu quote ik hem: ‘kapitaal wordt voorbijgestreefd door creativiteit en het vermogen om te innoveren — en dus door menselijk talent — als de belangrijkste productiefactoren’. Talentisme is het nieuwe kapitalisme.
Human resource-consultancyreus Mercer schreef er ook al eens een rapport over met de titel ‘Talent Rising’. Daarin sprak men zorgen uit over al die organisaties die talentontwikkeling overlaten aan externe krachten, waardoor gaten ontstaan.
Talentontwikkeling en creativiteit zouden moeten binnen elke organisatie 'core business' moeten zijn en geen 'overhead'. Dat betekent een veel meer gedegen strategie en planning dan bij veel organisaties nu gebruikelijk is. Als je als onderneming over tien jaar nog wil concurreren moet je nú aan de slag om dán het juiste talent klaar te hebben staan. Het vermogen om in de toekomst met creatieve geesten de veranderende wereld aan te kunnen, mag bovenaan de balans verschijnen. Dat is wat mij betreft de echte RESET.
Moet de overheid nog iets doen? Ja, graag! Het industriële model van onderwijs moet bijvoorbeeld dringend op de schop. Alsof een mens een pakketje is dat aan het eind van een fabrieksmatig proces klaar is voor de boze buitenwereld. Na de opleiding begint het immers pas. De Staat zou, volgens Anne-Marie Slaughter, directeur van de New America Foundation, moeten investeren in de gemeenschap, zoals ouders investeren in hun kinderen. Niet om AFhankelijkheid te creëren maar om ONafhankelijkheid mogelijk te maken. Daarmee goed omgaan in een organisatie is nog een hele kunst.
Farid Tabarki is de oprichter van Studio Zeitgeist
Ben je nieuwsgierig geworden naar Farid Tabarki? Bekijk hier zijn sprekersprofiel!