Schrijver, jurist en communicatiespecialist Maurice Seleky (Utrecht, 1982) is al jaren actief als presentator, dagvoorzitter, interviewer en panellid. Maar wie is Maurice Seleky eigenlijk? En waar komt zijn passie voor het gesproken woord vandaan? Het Sprekershuys legde Seleky wat vragen voor.
Kun je ons nog even laten weten wie je bent en wat je precies doet?
Mijn naam is Maurice Seleky. Mijn vader is Moluks en mijn moeder komt van Curaçao. Zelf ben ik geboren in Utrecht, getogen in Breda en sinds 2001 woonachtig en werkzaam in Amsterdam. Hoewel ik ben opgeleid als jurist aan de Universteit van Amsterdam, ben ik na mijn studie als PR & communicatieadviseur gaan werken. Ook ben ik in 2010 gedebuteerd met een roman en werk ik momenteel aan een tweede. Daarnaast organiseer ik sinds 2009 de Jonge Schrijversavond, een grote literaire talkshow in de Amsterdamse Stadsschouwburg. Bovendien ben ik regelmatig actief als presentator, dagvoorzitter, interviewer of panellid tijdens allerlei soorten publieke evenementen.
Op wat voor soort evenementen heb je de laatste tijd opgetreden?
Het afgelopen jaar heb ik weer aan diverse mooie projecten mogen bijdragen. Ik noem een paar hoogtepunten. In het begin van het jaar heb ik de oprichters van campagnebureau BKB geïnterviewd op een alumni-evenement van de BKB-Academie. Tijdens evenementen van het nieuwe cultuurplatform We Are Public heb ik als moderator opgetreden in de Stadsschouwburg Amsterdam, Felix Meritis en de Melkweg. Tevens heb ik de schrijvende zussen Eva en Renee Kelder geïnterviewd op het Lowlands Festival. Ook was ik moderator voor biermerk Affligem tijdens een exclusief VIP-diner in Felix Meritis en op de internationale fotografiebeurs Unseen. Daarnaast was ik een aantal keer te horen op BNR Nieuwsradio als lid van het Jonge Denkerspanel waarin we met verschillende jongeren het nieuws en actualiteiten bespreken.
Wat trekt jou aan in het sprekersvak?
Zolang ik mij kan herinneren heb ik het interessant gevonden om voor publiek te spreken. Of het nu om voorlezen, presenteren of interviewen gaat, in essentie heeft het allemaal met verhalen vertellen te maken. Hoe breng je door middel van het gesproken woord een boodschap over aan andere mensen? Hoe kun je mensen met een goed verhaal ontroeren, inspireren of iets laten leren? Ondanks de communicatietechnologie van tegenwoordig merk je dat mensen nog steeds het meest geraakt worden door de juiste woorden die op de juiste manier worden uitgesproken. Dat verklaart bijvoorbeeld de wonderbaarlijke opkomst van Barack Obama, de populariteit van TEDx, maar ook de grote aandacht voor acteurs en televisiepresentatoren. Wat dat betreft is er sinds de Oudheid niets veranderd.
Welke sprekers of presentatoren zie jij als voorbeeld?
De beste publieke spreker van onze tijd vind ik eigenlijk nog steeds Bill Clinton. Ik heb hem een keer in het echt gezien, naast de talloze malen op televisie en internet. En wat mij betreft beschikt Clinton over alles waaraan een spreker moet voldoen: expertise, empathie, eloquentie, charisma en het vermogen om waarachtigheid uit te stralen. Daarmee bedoel ik dat het lijkt of Clinton meent wat hij zegt, zelfs als hij liegt. Een onmisbaar instrument voor een politicus – dat bleek wel tijdens het Lewinsky-schandaal. Clinton heeft er destijds zelfs zijn presidentschap mee gered.
Hoe zou jij je eigen stijl omschrijven?
Zelf probeer ik altijd een balans te vinden tussen licht en zwaar, de diepte en het ogenschijnlijk oppervlakkige. Ik probeer complexe onderwerpen te vereenvoudigen en luchtige onderwerpen serieus te behandelen. Het overgrote deel van het publiek beschikt tegenwoordig over een eclectisch scala aan kennis. De meeste mensen weten van veel een beetje, maar slechts van een beetje veel. Die lacunes probeer je dan op te vullen in je presentaties en dan het liefst zonder te feitelijk of te droog te worden. En wat ik altijd probeer is het overbrengen op het publiek van mijn eigen enthousiasme voor een onderwerp of gast. Er werken op een podium weinig dingen zo aanstekelijk als oprecht enthousiasme.
Wat zijn jouw plannen voor de toekomst?
De komende tijd staat nog een aantal bijzondere evenementen op stapel. Zo ben ik moderator tijdens een paneldiscussie van N8 | Stichting Museumnacht Amsterdam, interview ik schrijver Willem Bosch tijdens het Kantor-festival en presenteer ik een benefietdiner voor de Health(e)Foundation. En op vrijdag 21 november ontvang ik natuurlijk weer geweldige gasten tijdens de zesde editie van de Jonge Schrijversavond in de Stadsschouwburg Amsterdam. Verder hoop ik dat – wat het presenteren betreft – ook in de verdere toekomst mooie opdrachten op mijn pad blijven komen, met als stille wens om ooit nog een keer een programma te mogen maken voor televisie. Ondertussen blijft mijn missie hetzelfde: in welke vorm dan ook mensen proberen te raken met mooie verhalen.