Wie had in 2019 kunnen denken, dat we een jaar later niet meer naar een restaurant of café konden gaan, dat we met mondkapjes op de boodschappen in huis haalden en dat we de vakantieplannen in de ijskast moesten zetten? Maar veel erger nog, dat het zorgpersoneel de enorme stroom doodzieke patiënten niet meer aankon. Wat begin 2020 nog heel ver weg leek, een of ander nieuw virus in China, zou ook ons dagelijkse doen en laten vanaf eind februari volledig gaan bepalen. Een onzichtbare vijand sloeg keihard toe. Het COVID19 virus. De corona-ellende.
De maatregelen die werden aangekondigd in de persconferenties werden steeds strenger. Er was gelukkig draagvlak. De ernst van de situatie kwam binnen. De eerste golf doofde sneller uit dan gedacht en vanaf 1 juni kon het normale leven weer een klein beetje vorm krijgen. Bijeenkomsten konden onder strikte voorwaarden weer worden georganiseerd en de horeca kon de deuren voorzichtig weer openen. Toen volgde de tweede golf. Mensen waren corona-moe en er was minder draagvlak in vergelijking met de eerste golf.
Met december in zicht leken de cijfers iets te verbeteren. En er gloorde hoop. Wetenschappers wereldwijd werkten dag en nacht aan medicijnen en een vaccin. Met resultaat. In november waren er reeds drie vaccins goed bevonden! Vanaf 2021 zijn we begonnen met vaccineren. Wordt het in de loop van dit jaar allemaal weer normaal? Is dan de onzichtbare vijand definitief verslagen? Ik hoop het van harte!
Corona kunnen we verslaan. Maar hoe zit dat met die andere onzichtbare vijand, klimaatverandering? Ook klimaatverandering kunnen we zien als een pandemie. Het raakt de hele wereld. Nu al, en dat wordt alleen maar erger. Toch is er hier veel minder draagvlak onder de bevolking, in het bedrijfsleven en in de politiek, om de vijand te verslaan. Het besef van urgentie zit nog onvoldoende tussen de oren. Het record aantal tropische stormen en orkanen vorig jaar? Ach, daar merken we hier toch weinig van? De megabranden in Siberië, Amerika en Brazilië? De recordlaagte ijsbedekking in het Noordpoolgebied? Het zal allemaal wel. Veel mensen worden er niet koud of wam van.
Met alleen maar beelden van smeltend ijs, bosbranden en krachtige orkanen krijgen we mensen niet in beweging. Dus daarom leg ik de focus vaak op de kansen en prachtige uitdagingen die voor ons liggen. De transitie naar een schone en duurzame wereld biedt een enorm perspectief. Niets doen en afwachten is geen optie. Kijk naar het resultaat van de medische wetenschap als antwoord op het COVID19 virus: binnen tien maanden liggen er drie verschillende vaccins op de plank! Met vereende krachten uit zowel de wetenschap, het bedrijfsleven, de politiek als de samenleving kunnen we klimaatverandering verslaan. Die boodschap hoop ik in 2021 weer heel vaak vanaf het podium te vertellen. In real life. Met na afloop uiteraard ‘de derde helft’ met borrel en bitterbal, want daar ontstaan de gaafste contacten en de beste gesprekken.
Wil jij meer weten over Reinier van den Berg? Klik dan hier voor zijn sprekersprofiel.