Voorstelblog Jort Verhage

Daniëlle van der Schoot

Daniëlle van der Schoot

Jort Verhage lachend in blauw pak buiten bij grachten met handen bij elkaar

Wie is Jort?

Ik ben Jort Verhage, 17 jaar en mijn passie is ondernemen. Ondernemen geeft mij energie. Het biedt de mogelijkheid om mijzelf en anderen te ontwikkelen en zorgt ervoor dat ik van betekenis kan zijn. Ik houd ervan om anders te zijn en anders te doen. Ik ben niet zomaar op deze wereld; ik ben hier met een missie, met een doel, met een droom. ‘Normaal zijn’ valt daar niet onder. Mijn leven bestaat uit doorzetten, doen wat ik leuk vind, van betekenis zijn voor anderen, chillen met vrienden en het realiseren van mijn dromen. Hierbij houd ik altijd rekening met wat ik graag in mijn biografie zou zien staan. Veel mensen schrijven pas op latere leeftijd een biografie over wat ze hebben beleefd. Ik schrijf geen biografie maar doe alleen maar zaken die ik noemenswaardig zou vinden voor in mijn biografie. Wil ik er iets niet in hebben? Dan doe ik het niet. Mijn droom is om zoveel mogelijk mensen te inspireren en motiveren. Geef mij een publiek en een podium en ik kom graag mijn verhaal doen. Daar krijg ik de meeste energie van!

Waar ben je op dit moment allemaal mee bezig?

Ik houd mij nu vooral bezig met het realiseren van de verbinding tussen jong & oud. Het is algemeen bekend dat wij als jongeren kunnen leren van de ouderen. Dat klopt ook! Wij kunnen leren van hun ervaring, kennis en expertise. Echter, zij kunnen ook leren van ons. Van onze onbevangenheid en open-minded geest. Dit wordt helaas vaak over het hoofd gezien. Veel bedrijven, organisaties en overheden praten over jongeren en nemen beslissingen voor deze jongeren, maar gaan meestal niet met hen in gesprek. Ik kom op voor de stem van jongeren, zorg ervoor dat hiernaar geluisterd wordt en dat er wat wordt gedaan met de input. Dit doe ik door jongeren om de tafel te zetten met CEO’s, managementteams en de Raad van bestuur.

Daarnaast houd ik mij bezig met bieden van kansen aan jongeren om zich volledig te ontplooien. Binnen het onderwijs is er namelijk weinig ruimte voor creativiteit, interesses, passies en hobby’s. Het is vooral belangrijk dat iedereen door hetzelfde curriculum heen wordt geloodst. Hierdoor blijft er echter veel ‘untapped potential’, wat ontzettend zonde is. Ook ben ik graag bezig met het organiseren van evenementen. Zo heb ik verschillende rolstoeltennis-toernooien georganiseerd en organiseer ik op mijn school ook verschillende evenementen, waaronder KoppelMUN. MUN staat voor Model United Nations en is een nabootsing van de Verenigde Naties. Jongeren en studenten van over de hele wereld komen samen in Amersfoort om met elkaar te debatteren over (wereld)problemen.

Zo jong en nu al ondernemer, hoe doe je dat?

Ik zie dat niet zozeer als iets heel speciaals. Ik onderneem, net zoals veel andere ondernemers. Dit doen wij omdat we bepaalde kansen zien, omdat we oplossingen voor problemen hebben gevonden of omdat we het ontzettend leuk vinden. Dit geldt ook allemaal voor mij. Het enige verschil met de meeste ondernemers is dat ik nog in de 5e klas van het Stedelijk Gymnasium Johan van Oldenbarnevelt zit. Natuurlijk is het van belang dat je een goede balans kunt vinden tussen ondernemen, vrienden, school en familie, maar voor nu heb ik dat volgens mij prima voor elkaar.

Heb je toekomstplannen?

Zeker! Ik zou het ontzettend gaaf vinden om ervoor te zorgen dat het over 5 jaar meer dan logischis dat jong & oud met elkaar samenwerken. Daarnaast is het natuurlijk mijn doel om zoveel mogelijk mensen te inspireren en motiveren. Bovendien wil ik graag voor zoveel mogelijk mensen van betekenis te zijn door te ondernemen en het organiseren van evenementen. Deze drie zaken zijn voor nu mijn hoofddoelen.

Waarvoor kan de klant jou boeken?

Een nieuw, fris en bovenal veranderend geluid. Ik spreek niet omdat het moet, maar omdat ik het wil, er energie van krijg en het nodig acht. Samen kunnen we namelijk verandering brengen. Ik houd ervan om anderen te inspireren en motiveren. Dit doe ik aan de hand van vier onderwerpen. Op de eerste plaats door het vertellen van mijn eigen ondernemersverhaal. Hoe ben ik op jonge leeftijd begonnen met ondernemen, wat heb ik van dit proces geleerd en wat kunnen anderen hiervan leren? Waarom luidt het gezegde: Jong geleerd, is oud gedaan? Ik ben voor #jonggedaan! Op de tweede plaats door te laten zien hoe belangrijk de verbinding is tussen jong en oud. Hoe kunnen we met elkaar de meeste en beste resultaten boeken? Op de derde plaats door het te hebben over een eeuwig besproken onderwerp: het onderwijs. Dit keer spreekt er echter niet een oudere de zaal toe, maar ikzelf: iemand die elke dag weer deel uitmaakt van dit falende systeem. Op de vierde plaats geef ik allemaal tips hoe je jongeren kunt bereiken. Veel organisaties denken precies te weten hoe ze jongeren moeten aanspreken. Vervolgens komen daar social media advertenties uit met "Hé topper". Not done dus. Ik geef de zaal handvatten over hoe je jongeren écht kan bereiken.

Waarom zijn jonge mensen zo belangrijk?

Jongeren hebben een unieke kracht. Ze zijn onbevangen, hebben een open-minded geest en zijn niet gehinderd door kaders van vakgebieden, regeltjes of conventies. Dit resulteert erin dat jongeren vaak met unieke ideeën komen, simpel toepasbare oplossingen en efficiëntere strategieën. Dit, gecombineerd met de kennis en expertise van ouderen, levert een gouden combinatie op.

Dilemma’s

Bureau of podium?

Podium. Ik houd ontzettend veel van werken, maar haal nog meer energie uit het vertellen van mijn verhaal en het inspireren en motiveren van een publiek. Daarnaast kan ik het werk dat ik heb laten doen door iemand anders, maar om iemand voor mij te laten spreken is lastig. Geef mij maar een podium dus, met publiek uiteraard!

Samenwerken of zelfleiderschap?

Samenwerken en zelfleiderschap gaan wat mij betreft niet zonder elkaar. Om goed te kunnen samenwerken moet iedereen de mogelijkheid hebben zichzelf zodanig te beïnvloeden dat je optimaal gemotiveerd bent. Als je optimaal gemotiveerd bent, kun je optimaal presteren. Als je vervolgens van een grote groep gemotiveerde individuen een samenwerkend team creëert, kun je zoveel meer bereiken dan in je eentje. Daarom ben ik voor samenwerken met een team, waarin iedereen de mogelijkheid heeft tot zelfleiderschap.

Ontspannen of hard werken?

Makkelijke keus: hard werken is voor mij ontspannen. Natuurlijk begrijp ik dat het "echte ontspannen" soms ook belangrijk is. Dat doe ik het liefst door met vrienden te netwerken. Ik houd er namelijk van om met anderen in gesprek te gaan, anderen goed te leren kennen en achter iemands verhaal te komen. Volgens mij kun je dit als "echt ontspannen" beschouwen.

Creativiteit of strategie?

Strategie komt wat mij betreft voort uit creativiteit. Door deze creativiteit kan je namelijk op unieke ideeën komen voor bijvoorbeeld een marktbenaderingsstrategie. En als er iets belangrijk is binnen een strategie, is het wel de uniciteit.

Jong of oud?

De verbinding tussen jong en oud is goud. De een heeft de ander nodig en daarom ben ik voor de verbinding tussen jongeren en ouderen, de verbinding tussen kennis en onbevangenheid en de verbinding tussen ervaring en bevlogenheid.