Roanne van Voorst is 'antropoloog van de toekomst' en onderzoeksjournalist. In 2014 promoveerde ze (cum laude) aan het Amsterdam Institute of Social Science Research (AISSR). Ze heeft gewerkt als consultant voor het Deense Instituut voor Internationale Studies (DIIS) binnen een onderzoeksproject naar de toekomst van steden en is momenteel verbonden aan het Internationaal Instituut voor Sociale Studies en lid van de Dutch Future Society.
Haar nieuwste boek heet Ooit Aten We Dieren (Harper Collins / Podium) en onderzoekt een toekomstscenario waarin het eten van dieren niet langer de norm zou zijn.
"Ik ben antropoloog van de toekomst, en denk vanuit die achtergrond na over wat een duurzame, haalbare en wenselijke toekomst van onze wereld zou kunnen zijn. Hoe houden we hoop in een tijdperk dat wordt gekenmerkt door klimaatveranderingen en ‘fake news’? Wat maakt ons menselijk, in tijden van robotisering?"
"De laatste jaren richtte ik me daarbij vooral op een steeds urgenter vraagstuk, gezien alle nieuws over klimaatveranderingen en dierenleed dat we tegenwoordig zien opkomen: wat zullen we in de nabije toekomst eten en drinken; en kunnen we dat doen op een manier die minder nadelig is voor dieren en de planeet? En, als we onze gewoonten straks hebben aangepast, hoe kijken we nu dan terug, op deze tijd waarin het heel normaal is geworden om dieren te eten? In mijn boek laat ik zien dat dat lang niet altijd het geval is geweest, en dus ook niet perse altijd de norm zal blijven."
"Toen ik zestien was, werd ik vegetariër. Vanwege mijn zorg om dierenleed, maar - eerlijk is eerlijk - ook een beetje omdat ik dat in die leeftijd een reuze interessant identiteits-statement vond. Later, tijdens het schrijven van dit boek, werd ik me sterker bewust van de impact van de vlees-en zuivelindustrie op het klimaat. Toen ben ik steeds minder dierlijke proteïnen (dus ook minder zuivel en eieren) gaan eten, en werd mijn voedingspatroon steeds plantaardiger."
"De keus voor veganisme is voor mij een drieledige. Er is het dierenleed, waarover we de laatste jaren steeds meer te weten zijn gekomen. Daarnaast weten we ook steeds meer over enorme impact van de vlees-en zuivelindustrie op het klimaat. Dat gaat me aan het hart, want als antropoloog heb ik onderzoek gedaan op plekken over de hele wereld die extra kwetsbaar zijn voor klimaatveranderingen, van Inuit-dorpen in Groenland tot de sloppenwijken van Jakarta. En dan is er nog een minder-vaak gehoord, maar zeker zo belangrijk argument: veganisme is voor mij een oefening in menselijkheid. "
"Door de normalisering van de grootschalige veehouderij, en door de constante narratieve bevestiging in onze cultuur dat dierenleed normaal, noodzakelijk en natuurlijk is, raken we steeds meer gewend aan wreedheid jegens dieren in onze cultuur. Anders gezegd: we worden steeds ongevoeliger voor het lijden van andere wezens. Dat heeft potentieel niet alleen invloed op ons gevoel over het leed van dieren, maar ook voor onze capaciteit om mee te kunnen voelen met het leed van bootvluchtelingen, oorlogsslachtoffers en overstroomde gemeenschappen. Zoals de Franse dichter Alphonse de Lamartine al schreef: ‘We hebben niet twee harten, een voor mensen en een voor dieren. We hebben een hart, of niet.’"
"We zijn opgegroeid in een tijd waarin het eten van dierlijke producten volkomen geaccepteerd is. Wetenschappers voorspellen echter dat dit in de nabije toekomst taboe zal worden. Het eten van dierenvlees zal niet totaal worden uitgebannen, maar wordt wel duurder, en krijgt een sociaal stigma in landen waar alternatieven betaalbaar en voorhanden zijn. Net zoals we de afgelopen jaren roken veel minder cool en gezond zijn gaan vinden, dan bijvoorbeeld in de jaren vijftig."
"Zeker! Ik werk samen met de organisatie ProVeg, die mensen hulp bieden als je eens wilt proberen om wat minder of helemaal geen vlees meer te eten, maar nog niet precies weet hoe. Als je je inschrijft krijg je recepten, tips en zelfs persoonlijk advies bij vragen - en je betaalt daar helemaal niks voor. Je ziet ook hoeveel water je bespaart, en aan hoeveel minder uitstoot je bijdraagt. Ik vond het zo'n leuk initiatief, dat ik het graag wilde ondersteunen, dus mensen kunnen zich via een speciale link inschrijven: https://proveg.com/nl/veggie-challenge/roanne-van-voorst/ "
"En op de website www.ooitatenwedieren.nl bespreek ik complexe vragen, voor mensen die het leuk vinden om verder na te denken over een plantaardige toekomst. Mensen kunnen me ook volgen op instagram, @roannevanvoorst - daar ga ik graag en veel in gesprek over allerlei toekomstscenarios: de toekomst van ons eten, maar bijvoorbeeld ook de toekomst van de liefde."
Vega of vegan?
"Vegan!"
Peulvruchten of noten?
"Peulvruchten voor de voedzaamheid, noten voor bij de wijn ;-)"
Koken of afhalen?
"Koken"
Wilde dieren of huisdieren?
"Ik reis teveel voor een huisdier, dus kies ik voor wilde dieren - minder werk, en zo mooi om naar te kijken!"
Groente of fruit?
"Groente - ik ben er dol op, mits goed klaargemaakt natuurlijk."
Aziatische of Italiaanse keuken?
"Oei. Ik woonde jaren in Indonesië, dus na duizenden bordjes rijst, ben ik voorlopig wel weer toe aan heel veel pasta. Italiaans, dus!"
Meer informatie over Roanne van Voorst? Bekijk haar sprekersprofiel!