Februari 2012
‘Zoek het maar op via Google’, zegt mijn vader me aan de telefoon, ‘want dat doet jouw generatie.’
‘Ja pa’, zeg ik licht geïrriteerd.
‘Dag lieverd’, zegt hij provocerend, vlak voordat we het gesprek beëindigen.
Ik bedenk me nog snel even dat hij me vroeger met huiswerk Nederlands of Frans ook altijd hetzelfde antwoord gaf, maar dan gebruikte hij het woord “woordenboek” in plaats van “Google”.
Twee dagen eerder zegt een kennis tegen me dat dagvoorzitterschap nou echt iets voor mij is. Ik had geen idee of het een belediging of compliment was, maar daarom het onderzoeken waard. Dus ik ga naar de zoekbalk van Google en ik typ in:
“definitie, dagvoorzitter”, ik zie één website die definities of betekenissen van woorden aangeeft: Encyclo.nl en op deze webpagina, één definitie. Een dagvoorzitter is: Iemand die voor de duur van een hele of halve dag is aangesteld als voorzitter van een symposium, een congres of een andere plenaire bijeenkomst en in die hoedanigheid optreedt als presentator en discussieleider.
Okay, helder, let’s do it!
2,5 jaar later…‘Dagvoorzitter’, wat een vertekenend woord, man o man. Natuurlijk, deze definitie beschrijft het resultaat, de uitkomst en zelfs het piekmoment van de dagvoorzitter. Maar in diezelfde definitie hadden ‘zij’ ook wel kunnen aangeven dat dat helemaal niet de lading dekt. Als ik dat had geweten. Het meeste werk zit hem namelijk helemaal niet in dat piekmoment, maar het zit hem in het voorwerk.
Dat vindt u ook hoor, denk maar aan het WK in Brazilië. Doordat Tim Krul de penalty’s tegenhield in de wedstrijd tegen Costa Rica, ontving ook Louis van Gaal felicitaties. Louis had iets gedurfds gedaan, hij had dit gepland. Penalty’s? Krul erin. Het was Louis z’n voorbereiding, zijn systeem dat voor de zege zorgde. En natuurlijk, was het Krul niet gelukt, dan had Louis de wind van voren gekregen. Uiteraard, op de dag zelf moet je pieken, resultaat behalen, of het nou om voetbal of dagvoorzitterschap gaat, maar het staat of valt bij de weg ernaar toe, de voorbereiding.
Mocht u ooit een dagvoorzitter zien optreden die op u het effect heeft van kromme tenen in de schoenen, dan durf ik te wedden dat de dagvoorzitter minimaal een van onderstaande punten heeft laten liggen in de voorbereiding.
– Overleggen met de opdrachtgever;
– Ontwerpen, creatief meedenken;
– Het doel van de bijeenkomst kennen;
– De sprekers en het publiek leren kennen;
– Grenzen, mogelijkheden en verantwoordelijkheden aangeven;
– Een evaluatie inplannen;
– Aan verwachtingsmanagement doen, onderhandelen, doorvragen, bepalen, luisteren, – rekening houden met fouten en improvisatie op de dag zelf.
Dus, ik zou graag een toevoeging willen doen aan de definitie ‘dagvoorzitter’. Dit omdat ik verwacht dat de woorden ‘programmavoorbereider’ of ‘gisterenvoorzitter’ het niet gaan halen. Ik voeg graag toe aan de definitie van dagvoorzitter: ‘Het resultaat van een event is voor een groot gedeelte afhankelijk van de prestatie van de dagvoorzitter. De prestatie van een dagvoorzitter is afhankelijk van een zorgvuldige voorbereiding van de dagvoorzitter’.
Geschreven door: Eva Helmond