Duurzamer leven is niet alleen een trend maar ook ECHT nodig! Zo wijst onderzoek uit dat de temperatuur op aarde met 0,2 graden per jaar stijgt. De zeespiegel stijgt en de ijskappen smelten hard op de Noordpool. Directe actie is nodig! Daarom zijn wij in gesprek gegaan met Merijn Tinga. Merijn is de maker van de plastic soup surfer, kunstenaar en milieuactivist. Wat dreef hem om duurzamer te leven? En hoe kun jij jouw organisatie en jouw event verduurzamen?
Merijn Tinga zijn eigen besef moment kwam in 2009 toen hij met zijn vrouw en dochter 2 jaar de wereld over zeilde. Bij het oversteken van de oceaan bedacht hij, wat ga ik mijn dochter later vertellen als volwassen vrouw van 18? Wat heeft haar vader gedaan in zijn leven? Merijn besloot dat hij zijn dochter een goed verhaal wil vertellen als zij straks volwassen is. Een verhaal waar hij trots op kan zijn en mede daarom is hij heel bewust gaan leven. Als kunstenaar kwam Merijn op het idee om een surfboard te maken van plastic afval. Zijn vaste surf strand lag bezaaid met plastic en dat ging hem steeds meer en meer opvallen. Hij verzamelde het losse plastic en gebruikte het voor een nieuw project: een surfplank van plastic afval. Om zijn stem te laten horen besloot hij om van België naar Duitsland te surfen. Dit is niet het enige kunstproject van Merijn. Zo heeft hij onlangs ook zijn nieuwe documentaire The Plastic Paradox uitgebracht.
Waarom plastic? Plastic is tastbaar. Je kan er niet omheen dat veel natuurgebieden bezaaid liggen met plastic. Daarbij zijn de stappen die je kunt zetten bij bewust gebruik van plastic voor iedereen een goed begin. Maar wat kan jij nou doen aan jouw plastic afval?
Als allereerst: koop geconcentreerd, koop verpakking vrij en koop hervulbaar. Een paprika hoeft natuurlijk niet in een plastic zakje en je eigen koffiebeker meenemen naar de Starbucks helpt zeker al. Bewust omgaan met plastic gebruik kan al bij jou als individu beginnen. Maar voor de echt grote veranderingen is het ook aan organisaties en de overheid om hun mindset te veranderen. Echter jij als individu kan ook daar aan bijdragen. Vraag aan je organisatie om een gescheiden afvalbak in jullie kantoor of mail de lokale supermarkt om te vragen of zij papieren zakken op de groenteafdeling willen gebruiken i.p.v. plastic. “Een call to action is namelijk nodig om echt verandering door te voeren”, aldus Merijn.
Nu kan jij als individu natuurlijk door bewust om te gaan met plastic zeker al verandering teweeg brengen. Maar voor echt grote verandering is het met name heel belangrijk dat organisaties vanuit intrinsieke motivatie gaan veranderen. En dit is complexer dan je denkt. “Kleine stapjes zoals afval scheiden is zeker een begin, maar nog lang niet genoeg”, zegt Merijn. Voor organisaties is het met name heel belangrijk om de gehele plastic cirkel aan te passen. Want plastic is zeker niet altijd slecht of bevuilend. Het probleem zit hem in hoe wij plastic gebruiken. Plastic wordt veel te snel weggegooid. Zorg er dus als organisatie voor als je met plastic werkt dat het hergebruikt wordt. De gehele cirkel van plastic veranderen biedt DE oplossing, volgens Merijn.
En organiseer jij een event als organisatie? Dan is het natuurlijk ook extra leuk om dit duurzaam aan te pakken. Hoe? Denk goed na over het plastic gebruik op je event. Hervulbare bekers, herbruikbare borden en bestek en papieren rietjes zorgen al voor heel veel minder plastic afval op jouw event. Daarbij is het ook nog eens leuk dat je elk event de bekers, borden en bestek kan inzetten en je helpt hiermee zeker ook het milieu! Ga jij ook voor een plastic verantwoord leven?
Meer weten over Merijn Tinga als spreker? Bekijk hier zijn profiel!