Spreker & auteur
Spreker en auteur Thomas Huttinga houdt zich veel bezig met verbondenheid. Wie zijn we en wat bindt ons met elkaar? Dit is niet alleen belangrijk voor de maatschappij, maar ook voor op de werkvloer. Thomas brengt hoopvolle verhalen over deze verbondenheid uit het verleden en het nu en laat zien dat het nationale gevoel ook maar een recent construct is. Daarnaast kan hij je alles vertellen over Europese politiek, geschiedenis en cultuur en de gelaagdheid van onze identiteit, want juist nu is het tijd om over onze grenzen heen te blijven kijken. Thomas is te boeken als spreker, interviewer, debat- en gespreksleider en panellid bij het Sprekershuys.
Spreker Thomas Huttinga richt zich sterk op het thema van verbondenheid, waarbij hij onderzoekt wie we zijn en wat ons met elkaar verbindt. Zowel in de maatschappij als op de werkvloer. Zijn passie voor Europa en zijn boeiende manier van vertellen maken hem een veelgevraagde spreker, die mensen inspireert en nieuwe perspectieven biedt.
Thomas Huttinga is een jonge en enthousiaste spreker met een diepe passie voor Europa en alles wat daarmee te maken heeft. Hij staat bekend om zijn boeiende manier van storytelling, waarmee hij zijn publiek overtuigt van de waarde van de Europese identiteit. Thomas benadrukt dat Europeanen verbonden zijn door een gemeenschappelijke geschiedenis en cultuur en dat deze verbinding ons sterker maakt als groep. Hij spreekt niet alleen over de actuele Europese politiek en EU-gerelateerde thema’s, zoals klimaatverandering, maar brengt ook hoopvolle verhalen over de toekomst van Europa. Met zijn unieke culturele en historische blik biedt hij nieuwe perspectieven op deze onderwerpen en maakt hij ze toegankelijk voor een breed publiek. Thomas heeft zijn inzichten en verhalen gedeeld op televisie, radio en in diverse podcasts, waarbij hij keer op keer zijn publiek weet te inspireren en informeren.
Thomas heeft een achtergrond als jurist, maar zijn passie voor Europese geschiedenis en cultuur heeft zich omgezet in meerdere publicaties. In mei 2024 is zijn nieuwe boek ‘Waarom we Europeaan zijn’ uitgekomen, waarvoor hij in Trouw werd geïnterviewd. In 2020 heeft hij het boek ´Aan de Europeanen van vandaag en morgen´ uitgebracht bij uitgeverij Ijzer, waarin hij enkele lezingen heeft vertaald en van commentaar voorzien.
De afgelopen jaren is Thomas veel bezig geweest met het schrijven van boeken, artikelen en stukken over Europese identiteit, geschiedenis en cultuur. Hij sprak hierover op televisie door een 'Ode aan Europa' uit te brengen bij het programma Brainwash van Omroep Human, op de radio (BNR Nieuwsradio en OVT radio) en bij verschillende podcasts (Betrouwbare Bronnen, Voltcast, Nederlands Dagblad, de Nieuwe Wereld en de Onderstroom). Voor het nieuwe boek stond een interview en recensies in Trouw, de Volkskrant en NRC. Recent schreef Thomas ook essays voor onder andere Vrij Nederland en opiniestukken voor het Parool.
Young talent Thomas Huttinga is te boeken als spreker, panellid, interviewer, debat- en gespreksleider en spreekt over onderwerpen, zoals creativiteit en inspiratie, kunst en cultuur, mens en maatschappij en overheid en publiek. Op deze pagina vind je onder de kop 'Sessies' meer informatie over de verschillende mogelijkheden.
Spreker Thomas Huttinga inhuren voor jouw evenement? Neem hier contact met ons op!
Kunst en cultuur, Inspiratie, Creativiteit, Maatschappij, Overheid
€1500
Een opfriscursus hoe Europese regelgeving en instituties werkt. Dit kan ook werk gerelateerd zijn aan bijvoorbeeld klimaat of duurzaamheid, veiligheidsvraagstukken of economische banden.
In ons werk en leven krijgen we veel te maken met Europese regelgeving en ook Europese actualiteit. De euro waarmee we betalen, de grenzen die Europees bewaakt worden en onze veiligheid die nu op het spel staat in Oekraïne. Maar hoe zit dit ook alweer met die instituten van de EU, hoe komt een wet tot stand, welke belangrijke figuren verschijnen op het Europese toneel en waarom is het belangrijk om dit allemaal te weten? In deze lezing legt Thomas het allemaal uit. Daarna is er een overzicht geboden van het functioneren van de EU en weet het publiek beter hoe deze organisatie werkt. Als follow-up kan er nog een verdieping geboden worden van een gewenst onderwerp waar het publiek in het dagelijks werk veel mee te maken krijgt, bijvoorbeeld klimaatwetgeving, EU-VS relaties of economische of politieke aangelegenheden. Thomas staat open voor vragen en het publiek kan in een actieve dialoog in gesprek gaan over bepaalde actualiteiten.
Het publiek krijgt nieuwe invalshoeken aangeboden en nieuwe onderwerpen om te bespreken voor op de werkvloer. Het is een lezing met interactie, waarbij het publiek meegenomen zal worden in het verhaal. Er is geen maximale groepsgrootte. Deze sessie kan ook een webinar zijn.
Een lezing van het boek over wat ons bindt als Europeanen, waarom het belangrijk is dat we ons Europeaan gaan voelen en wat we kunnen leren over onze gemeenschappelijke geschiedenis en cultuur. In deze sessie legt Thomas uit waar ons gevoel van nationale verbondenheid historisch gezien vandaan komt en wat we hiertegenover kunnen en moeten zetten.
Door zijn achtergrond en culturele invalshoek, heeft hij hierin een nieuwe invalshoek. Ook voor de niet historisch geïnteresseerde luisteraar valt er genoeg te leren over praktische voorbeelden nu: waar bijvoorbeeld de fiets vandaan komt, wat de negentiende eeuw ons leert over het Europees kampioenschap voetbal en de Olympische spelen van afgelopen zomer en dat als je de trein of het vliegtuig pakt dit allemaal uit hetzelfde tijdperk komt.
Het doel van de lezing is om te inspireren en kennis bij te brengen over de nieuwheid van onze nationale identiteit, maar meer ook om te leren over de internationale laag van onze identiteit. Al onze geschiedenissen zijn met elkaar verbonden en onze identiteit is gelaagd. Dit is belangrijk in de maatschappij en voor op de werkvloer om hier rekenschap van te geven. We zijn Europees en globaal verbonden met elkaar en aan de hand van praktische voorbeelden laat Thomas zien hoe dat op dit moment al zo werkt.
Je krijgt nieuwe invalshoeken aangeboden en nieuwe onderwerpen om te bespreken voor op de werkvloer. Het is een lezing met interactie, waarbij het publiek meegenomen zal worden in het verhaal. Er is geen maximale groepsgrootte. Deze lezing kan ook een webinar zijn.
Of je nu werkzaam bent bij een telecom-, transport-, marketingbedrijf of een onderneming: ons werk en leven verplaatst zich steeds meer over grenzen heen. We zijn steeds meer met elkaar verbonden geraakt en onze achtergronden zijn steeds diverser geworden. Toch voelen we ons eigenlijk voornamelijk nationaal verbonden met elkaar. Hoe kan dat en waarom is het belangrijk dat we meer die internationale verbondenheid gaan benadrukken? Deze workshop biedt een uitleg over onze nationale identiteit, hoe het kan dat we ons slechts nationaal verbonden voelen, maar meer ook laat het zien hoe we door de geschiedenis heen altijd met elkaar verbonden zijn geweest- in Europa en in de wereld.
De workshop geeft de mogelijkheid om meerdere culturen bij elkaar te brengen en het gesprek hierover op gang te brengen. Werk draait ook om mensen en hierin wordt er in verschillende groepjes over elkaars achtergrond gepraat. Wat zijn de verschillen en overeenkomsten met elkaar, wat doe je anders of hetzelfde en voel je je ook verbonden over grenzen heen? De workshop richt zich dus op het menselijke contact met elkaar, los van de werkrelatie die er is. Hierdoor leren collega's elkaar beter kennen.
Thomas’ taak is om de historische context en voorbeelden te noemen, het gesprek te begeleiden en zo een gevoel van verbondenheid te creëren aan de hand van inspirerende verhalen uit het verleden en het heden. De klant krijgt nieuwe invalshoeken aangeboden en nieuwe onderwerpen om te bespreken voor op de werkvloer. Het is een lezing met interactie, waarbij het publiek wordt meegenomen in het verhaal. Er is geen maximale groepsgrootte, wel kunnen de aparte groepen voor de workshop groter worden.
John Donne
Neem vrijblijvend contact op met een van onze verbinders.