Deel dit artikel...

Geluk op werk: de do’s en don’ts voor het bereiken van werktevredenheid voor iedereen

Daniëlle van der Schoot

Daniëlle van der Schoot

Vrouw glimlachend naar telefoon en laptop

In de fast paced wereld van vandaag brengen we het grootste deel van onze dag door op het werk. Sterker nog, de meeste van ons nemen het mee naar huis, aan tafel en zelfs in bed. En als het niet op de laptop is, gaan we verder op onze telefoon. We noemen werk onze purpose, moeten onze passion naleven en onze collega’s noemen we liefkozend familie. En toch, ondanks onze hoge investering in tijd voor werk, geven veel mensen aan niet tevreden te zijn. We zien in toenemende mate mensen uitvallen met stressklachten en zelfs burn-out. Hoewel ik elke dag werk met knetterleuke entertainers, heb ook ik het af en toe lastig om plezier te blijven hebben. Het is essentieel dat we geluk vinden en voldoening halen uit in onze banen. In dit stuk spitten we samen het belang van geluk op de werkvloer uit en onderzoeken we manieren om (echt) meer werkgeluk te krijgen.

In deze blog deelt changemaker en founder van The Diverse Agency Danielle Jiskoot wat je wel en vooral niet moet doen voor meer werktevredenheid voor iedereen. Meer sprekers over werkgeluk.

Werkgeluk?

Ik denk dat de meesten er inmiddels met de term worden bekogeld. Werkgeluk vatten we voor de vorm samen als voldoening en plezier uit je werk halen en jezelf kunnen zijn. Er zijn inmiddels talloze manieren om werkgeluk te meten en dat is niet zonder reden. Wanneer we geluk op werk goed kunnen kwantificeren, hebben we een sterke basis om veranderingen te maken indien nodig en kunnen we beter inschatten hoe het gaat met de gezondheid van de werkvloer.

De voordelen van werkgeluk prioriteren zijn talloos: van meer productiviteit tot minder afwezigheid op werk en een verhoogde mate van creatieve input. Ook zorgt het voor een harmonieuze cultuur tussen collega’s en maakt het je een aantrekkelijkere werkomgeving voor werkzoekenden.

Uit een onderzoek van Gallup bleek dat bedrijven met een hoge mate van werknemersbetrokkenheid een 21% hogere winstgevendheid hadden dan bedrijven met een lage mate van betrokkenheid. Hoewel winstgevendheid natuurlijk van meer factoren afhangt dan alleen blije collega’s, kan werkgeluk zeker bijdragen aan een meer betrokken, productiever en winstgevender bedrijf.

Blog-werkplezier-vrouw-bureau-laptop-werken

Bad managers, stuurloosheid en culturen

Wat zorgt ervoor dat we niét blij zijn op werk? If you need to blame anyone, blame the manager. Het is makkelijk je baas aan te wijzen als reden van ontevredenheid op je werk. Micromanaging, slechte communicatie en weinig support zijn prima motieven om je minder gemotiveerd te voelen, maar overall blijken grotere boosdoeners aan de oppervlakte te liggen: stuurloosheid en werkcultuur.

Wanneer we het gevoel hebben niet meer te weten waarvoor we aan het werk zijn of welke stip we op de horizon hebben, dreigen we sneller in een spiraal van ontevredenheid op werk terecht te komen. En stuurloosheid kan zowel intern als extern haar oorsprong vinden. Soms zijn we even kwijt welke dromen we nastreven op werk of welke mijlpalen we willen bereiken. Of worden we opeens in een andere richting geslingerd door veranderingen op de werkvloer. Een gevoel van richting en een duidelijk doel kan ervoor zorgen dat ontevredenheid afneemt en bovendien zorgt het voor een verbeterde mentale gezondheid.

De werkcultuur is de tweede grote impacthebber op de tevredenheid van collega’s. Een omgeving waarin groei weinig gestimuleerd wordt, lange uren de bovenhand voeren en weinig in acht wordt gehouden of er voldoende inclusie is, zijn recepten voor minder blije mensen op werk. Volgens de Harvard Business Review heeft 98% van de mensen weleens uncivil behaviour op werk meegemaakt en voor de helft van de respondenten maakten ze het nog minimaal een keer per week mee. Daar is geen vrijmibo tegenaan te gooien.

Een gelukkigere werkomgeving

Gelukkig zijn er stappen om de boosdoeners de deur te wijzen of, nou ja, in ieder geval te zorgen dat ze kleiner worden. Een paar tips om een gelukkigere werkomgeving te stimuleren:

  • Werk effectief aan het opzetten van je doelen en help collega’s hetzelfde te doen

Hoewel purpose een beetje namaste klinkt, is het goed om een algeheel doel te hebben als je aan het werk bent. Welke impact wil je maken? Waar wil je over vijf jaar staan? En welke omstandigheden heb je daarvoor nodig? Natuurlijk kun je je team ook helpen om dit helder te krijgen. Check in of de doelstellingen helder zijn en jij en je collega’s vol energie aan de weg kunnen gaan timmeren.

  • Creëer een open werksfeer, zo eentje waarin iedereen zichzelf mag zijn

Jezelf zijn op werk is een van de grootste facturen voor succes. Wanneer we de communicatie transparant en openhouden, geven we mensen de ruimte om te floreren. Laat suggesties binnenkomen voor een nog fijnere manier van werken samen, faciliteer momenten om écht met elkaar in gesprek te gaan en laat teams met elkaar in gesprek gaan. Een blije werkvloer is een productieve werkvloer.

  • Check elkaar (en jezelf) op boosdoener praktijken

Houd goed de vinger op de pols als de boosdoeners toch terug dreigen te slippen. Voorkom bias, discriminatie en micromanagement onderling door er samen op te letten en werk samen de kernwaarden van het bedrijf uit en stick with it. Een divers team kan daar goed bij helpen: het is de beste manier om jezelf te toetsen op een eenduidige cultuur en geïnspireerd te raken van elkaars doelen.

Werkplezier-team-divers-werkgeluk

Happy werkvloer, happy life

Natuurlijk zijn er talloze factoren die bijdragen aan geluk op de werkvloer en is het niet samen te vatten met een paar oplossingen die het tij keren, maar het zetten van een kleine stap kan al zorgen voor een werkomgeving waar je met veel plezier naartoe gaat. Als we zo’n groot deel van ons leven geven aan ons werk, laten we dan tenminste werken naar omgevingen die het een feestje maken om aan de slag te gaan. Niet waarvan je ieder weekend moet bijkomen.

Benieuwd hoe we zorgen voor een nog blijere werkvloer? Volg mij op LinkedIn of stuur me een DMetje voor een afspraak – ik breng de koekjes mee.

Over de auteur

Danielle Jiskoot spreker en dagvoorzitter over diversiteit en werkgeluk

Danielle Jiskoot, changemaker en dé spreker over zelfexpressie, inclusie en (werk)geluk. Ze richtte in 2019 The Diverse Agency op, de eerste agency voor LGBTQI+ talent in de Benelux. Met hoge energie en humor garandeert ze onvergetelijke sessies en brengt ze prikkelende gesprekken op gang. Ze daagt organisaties uit om meer authenticiteit te laten zien. Danielle deelt ervaringen op het gebied van leiderschap, diversiteit & inclusie, mens & maatschappij en ondernemerschap. Danielle is te boeken als spreker en dagvoorzitter bij het Sprekershuys.

Meer experts over Werkgeluk?

Vind hier inspirerende sprekers en dagvoorzitters

Werkgeluk

Terug naar overzicht

Laatst gewijzigd 15 augustus, 09:33
Deel dit artikel...