Dialoog-specialist & ethicus
Spreker Froukje Weidema stelt vragen die ertoe doen. Met haar scherpe luistervaardigheden en vermogen om morele dilemma’s bloot te leggen, inspireert ze haar publiek om op een laagdrempelige maar inhoudelijk sterke manier met complexe thema’s aan de slag te gaan. Of het nu gaat om ethische vraagstukken of het opzetten van constructieve dialogen, Froukje brengt mensen op een unieke manier samen. Ze is te boeken als spreker, panellid en gespreksleider bij het Sprekershuys.
Froukje is gepromoveerd ethicus en expert in dialoogvoering. Met haar onderneming School voor Dialoog Nederland geeft ze trainingen, lezingen en opleidingen in ethiek, moreel beraad en dialogische vaardigheden, zoals gedisciplineerd luisteren en suggestievrije vraagstelling. Ze is hoofddocent Ethiek in de Zorg aan de Radboud Universiteit en senior gespreksleider bij Amsterdam UMC. In 2024 bracht ze het boek Luisterboek – een boek dat je de oren opent uit, met bijbehorende podcasts, Gespitste Oren.
Als ethicus en dialoog-specialist weet Froukje hoe je gesprekken kunt voeren die écht impact maken, zelfs wanneer de meningen lijnrecht tegenover elkaar staan. Haar expertise ligt in het begeleiden van gesprekken waarin nuances worden blootgelegd en de kracht van luisteren centraal staat. Ze deelt praktische inzichten en technieken om met meer discipline en focus een dialoog aan te gaan, of dit nu in een professionele omgeving of een maatschappelijke context is.
Froukje is een gepromoveerd ethicus met een specialisatie in dialoogvoering. Vanuit haar onderneming RetourPeilen en de School voor Dialoog Nederland werkt ze landelijk als expert in dialoogvaardigheden. Ze biedt trainingen en advies aan op het gebied van ethiek, moreel beraad en vaardigheden, zoals diep luisteren en suggestievrije vraagstelling. Sinds 2008 is Froukje actief als senior gespreksleider ethiek bij het VUmc in Amsterdam. In 2024 bracht ze haar boek ‘Luisterboek: een boek dat je de oren opent’ uit bij Boom Uitgevers.
Froukje Weidema is te boeken als spreker, panellid en gespreksleider. Zij geeft lezingen over de onderwerpen communicatie & media, creativiteit & inspiratie, innovatie & trends, mens & maatschappij, organisatiecultuur, persoonlijke ontwikkeling en teambuilding. Op deze pagina kun je onder de kop 'Sessies' meer informatie vinden over de verschillende mogelijkheden.
Spreker en interviewer Froukje Weidema boeken voor jouw evenement? Neem hier contact met ons op!
Organisatiecultuur, Innovatie, Trends, Communicatie, Media, Inspiratie, Persoonlijke ontwikkeling, Innovatie & Trends, Creativiteit, Teambuilding
€1975
Wat is goed luisteren en hoe doe je dat precies? Veel leidinggevenden zijn in de vooronderstelling dat ze erg goed kunnen luisteren, maar ze kunnen vaak vooral heel goed praten. Ons luisteren wordt voortdurend in de weg gezeten door ons eigen denken. Door allerlei mechanismen in ons sociaal functioneren en in ons brein is ons luisteren onvrij, onzorgvuldig en incompleet. Horen wat de ander zegt kost bijzonder veel discipline en inspanning, en niet zelden wordt bovendien het verdragen aangesproken - wat anderen zeggen is soms ronduit niet om aan te horen.
Hoe kunnen we ons luisteren zodanig scherpen dat het onze gesprekken aanscherpt? Een sessie met Frouk vraagt om gespitste oren.... Ben je bereid?
In deze sessie wordt er gekeken naar de belangrijkste bouwstenen van de dialoog in de engere zin van het woord: waar moet zo'n gesprek precies aan voldoen en wat zijn de do's en de dont's? Bouwstenen van de dialoog zijn focus - gezamenlijk onderzoek - samen leren. Daartoe zijn drie vaardigheden cruciaal: vragen stellen - luisteren - vooronderstellingen opschorten.
In deze interactieve lezing hoor je van alles over deze bouwstenen en vaardigheden, vrolijk geillustreerd door alledaagse voorbeelden waarin het misgaat. En tegelijk beoefen je deze vaardigheden onderling, om zo te ontdekken waar mogelijkheden liggen ter verbetering en aanscherping.
Wat is behulpzaam en wat juist niet als het aankomt op momenten van conflict en spanningen in het team? In deze sessie wordt er gekeken naar drie aspecten die het openhartige en vrijmoedige gespreksklimaat in de weg staan, waardoor gesprekken vertroebelen, buiten de oevers treden of ontsporen. Die drie aspecten zijn: eigen vooronderstellingen en aannames (1), stopwoordjes en franje in je taalgebruik (2) en de tragiek van het Grote Eigen Gelijk (3). Natuurlijk wordt er tijdens de sessie in gegaan op deze drie elementen - bij voorkeur via akelig alledaagse voorbeelden - maar vooral veel oefenen, zodat het lekker interactief wordt. Want: inzicht zonder handeling, brengt geen verandering!
De oude monniken in het Combe-klooster in Frankrijk
Neem vrijblijvend contact op met een van onze verbinders.