Voorstelblog Rudy van Belkom

Daniëlle van der Schoot

Daniëlle van der Schoot

Rudy van Belkom kijkt naar links lachend met wit shirt en zwarte achtergrond

In deze blog stelt spreker en huysgenoot Rudy van Belkom zich voor en vertelt hij wat hij doet en waar hij over spreekt.

Wie is Rudy?

Ik ben nieuwsgierig, onderzoekend en open minded. Wie ik ben wordt voor een groot deel bepaald door wat ik doe. Hoe cliché het ook klinkt, mijn werk is echt mijn passie. Ben ik dan een workaholic? Nee, zo zou ik mezelf niet omschrijven. Ik laat me meer leiden door idealen dan door ambities. Ik ben totaal niet bezig met ‘carrière maken’. Ik wil wel dingen bereiken, maar niet omdat dit goed staat op mijn CV. Ik wil vooral een positieve bijdrage leven aan de samenleving. Volgens ’16 Personalities’ heb ik het persoonlijkheidstype ‘Architect’.

Als je echt wil weten wie Rudy is, dan moet je dit profiel lezen. Het is zo accuraat dat het bijna eng is. In het kort komt het erop neer dat ik een snelle, strategische en verbeeldingsrijke geest heb. Daar staat tegenover dat ik over-analyseer en soms een beetje koppig kan zijn. Volgens de omschrijving zijn Architecten voor veel mensen een paradox, dat herken ik heel erg in mezelf. Architecten zijn bijvoorbeeld tegelijkertijd de meest naïeve idealisten en de meest bittere cynici, een schijnbaar onmogelijke tegenstelling. Het meest herken ik mezelf in de volgende beschrijving ‘Regels, beperkingen en tradities zijn een gruwel voor de Architect – alles moet open staan voor vragen en herwaardering, en als de Architect een manier vindt komen ze in actie.’ Spot on!

Waar houd jij je allemaal mee bezig?

Mijn drang om dingen te bevragen komt sterk tot uiting in mijn werk. Momenteel werk ik als toekomstonderzoeker bij Stichting Toekomstbeeld der Techniek (STT). Hier doe ik onderzoek naar de impact van artificiële intelligentie (AI) op de toekomst van besluitvorming. Ik kijk hierbij vooral naar de vraag welke toekomst we willen. De toekomst wordt vaak gezien als iets dat ons overkomt, maar ik geloof dat we deze samen kunnen vormgeven. Ook in mijn vrije tijd houd ik me bezig met de vraag hoe dingen beter kunnen.

Zo ben ik in 2015 gestart met een initiatief voor een nieuw politiek kiesstelsel; Het Nieuwe Kiezen. Ik zet me hierbij in voor de ontwikkeling van nieuwe democratische tools die moeten bijdragen aan het verminderen van polarisatie in de samenleving. Tijdens de verkiezingen van 2019 heb ik een nieuwe stemhulp ontwikkeld zónder stellingen. In plaats daarvan kregen mensen 5 mogelijke oplossingen voorgelegd waar ze uit konden kiezen. Deze tool is uiteindelijk door meer dan 1,2 miljoen mensen gebruikt.

Welk verhaal kan jij vertellen?

Ik wil mijn ervaringen graag inzetten om mensen te laten zien dat dingen anders kunnen. Veel mensen denken bijvoorbeeld dat het invoeren van een nieuw kiesstelsel onmogelijk is. Maar waarom eigenlijk? 100 jaar geleden is ons huidige kiesstelsel ook voor het eerst geïntroduceerd. Als nieuw ontwerp. De huidige coronacrisis laat zien dat we veel meer kunnen dan we denken.

Niemand kon zich voorstellen dat we massaal zouden gaan thuiswerken en daarmee het fileprobleem in één keer zouden oplossen. Argumenten als 'daar hebben we de digitale middelen niet voor' zijn in een klap verdwenen. Dit laat zien dat als we de juiste middelen en mogelijkheden hebben we het samen kunnen. En wat we met het fileprobleem kunnen, kunnen we ook met andere problemen. Denk aan de problemen in het onderwijs, de zorg of de financiële markt.

Wat kan jij voor de klant betekenen?

Samen kunnen we de uitdagingen die de huidige crisis biedt aanpakken en proberen met een open blik naar de toekomst te kijken. Hoe moeilijk dat ook is. Verandering is mensenwerk. Ik kan helpen om mensen te motiveren en enthousiasmeren voor verandering. Ook na de crisis. Ik geloof dat het mogelijk is om zowel een gezond businessmodel te hebben áls bij te dragen aan een betere wereld. Ik sta klaar voor organisaties die hier ook in geloven. Ik wil de ervaringen die ik heb opgedaan bij het innoveren van het politieke systeem en het onderzoeken van disruptieve technologieën inzetten om organisaties te helpen bij hun missie.

Dilemma's

Bellen of Skypen?

Voor het ‘corona-tijdperk’ was ik meer van het bellen, maar ik moet zeggen dat ik videobellen nu wel een uitkomst vind. Op deze wijze blijven we toch meer met elkaar in verbinding. Zo Skype ik nu elke week met mijn moeder. Dat deden we eerder nooit!

Nu of over 5 jaar?
Ik leef in het nu en verken vanuit het nu de toekomst. Ik denk dat we heel passief worden als we weten wat er precies gaat gebeuren. Maar ik zou nu wel heel graag even kort kijken hoe de wereld er over vijf jaar uitziet. Dat hoeft niet lang of uitgebreid, maar gewoon een sneak preview. Zodat we iets beter weten welke keuzes nu écht noodzakelijk zijn.

Lente of herfst?
Ik vind de seizoenen en de afwisseling heel fijn, het helpt ons om onze herinneringen te ordenen. ‘Weet je nog, toen het zou koud was’. Als er maar 1 seizoen is wordt alles eenzijdig. Maar als ik moet kiezen tussen ‘altijd herfst’ of ‘altijd lente’ dan kies ik voor de lente.

Spreker of onderzoeker?
Ik geloof niet dat je een goede spreker kunt zijn zonder ervaringen op te blijven doen in de praktijk. Ik zie spreken als een manier om de inzichten van mijn onderzoeken en projecten te kunnen delen. Zou zonde zijn als ik alles voor mezelf hield.

Maken of bedenken
Ook al heb ik het nodig om mijn gedachten te vertalen naar een concept, blijf ik een denker. Mijn ontwerpen zijn vaak speculatief. Wat als… Ik vind het wel fijn als het tastbaar is, maar het blijf een tastbare gedachte.

AI of mensenwerk?
Het blijft een vraag of wij menselijke intelligentie moeten nastreven met AI. Duikboten zwemmen niet zoals vissen en vliegtuigen vliegen niet zoals vogels; waarom zouden computers dan wel moeten denken als mensen? Ik denk dat we elkaar juist kunnen aanvullen!

Meer weten over Rudy van Belkom? Bekijk hier zijn sprekersprofiel!