Spreker & dagvoorzitter
Rudy van Belkom is directeur van Stichting Toekomstbeeld der Techniek (STT). Hij spreekt en schrijft over de impact van technologie op onze samenleving. Daarnaast ontwikkelde hij de Technologie Kieswijzer, die in kaart brengt hoe we denken over privacy, fake news en de macht van Big Tech. Als spreker weet Rudy analytische inzichten te verbinden aan creatieve oplossingen, gepaard met de nodige dosis humor en nuchterheid. Zijn expertise wordt regelmatig ingezet door RTL, BNR en NOS. De vraag is volgens hem niet welke toekomst we krijgen, maar welke toekomst we willen. Rudy is te boeken als spreker en dagvoorzitter bij het Sprekershuys.
Rudy van Belkom zet het publiek aan het denken en geeft ze de handvatten om de toekomst vorm te geven. Hij weet de impact van technologie op onze samenleving vol inhoudelijke kennis, empathie en een gezonde dosis humor over te brengen. Zo wordt jouw event gegarandeerd een unieke (én interactieve) belevenis.
Rudy van Belkom is van jongs af aan gefascineerd door de veranderende omgeving en de rol van technologie hierin. In 1999 schreef hij voor het vak Maatschappijleer al over de gevolgen van het internet: ‘Het internet, een vloek of een zegen?’. Met onderwerpen als ‘privacy’ en ‘cyber bullying’ was dit onbewust zijn eerste toekomstverkenning. Jaren later schreef hij zijn masterscriptie over de maatschappelijke acceptatie van radicale technologische innovaties. Inmiddels heeft hij van zijn passie zijn werk kunnen maken en is hij directeur van Stichting Toekomstbeeld der Techniek (STT). Samen met bedrijven, overheden, kennisinstellingen en maatschappelijke organisaties werkt hij hier aan gefundeerde toekomstverkenningen die ons helpen om geïnformeerde keuzes te kunnen maken voor een betere toekomst. Momenteel richt hij zich op de toekomst van de democratie. In april verschijnt zijn nieuwste boek: Alive & Clicking, waarin hij inzichten uit wetenschappelijk onderzoek combineert met inspirerende voorbeelden wereldwijd die de deur openen voor een hoopvolle toekomst.
Hoe kunnen we met behulp van technologie een betere wereld creëren? Rudy van Belkom combineert in zijn onderzoek theorie altijd met praktijk. Zo ontwikkelde hij in aanloop naar de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen de Technologie Kieswijzer, om in kaart te brengen hoe politieke partijen en burgers denken over tech-gerelateerde onderwerpen, zoals privacy, fake news en de macht van Big Tech. Maar liefst 30.000 mensen maakten gebruik van deze stemhulp. Hij deed eerder onderzoek naar de impact van Artificiële Intelligentie (AI) op de toekomst van besluitvorming en publiceerde naast zijn boek (AI heeft geen stekker meer) een Ethisch Ontwerpspel voor AI. Ook in zijn vrije tijd zet hij zich in voor een betere samenleving. Zijn concept voor een nieuw politiek kiesstelsel (Het Nieuwe Kiezen) werd genomineerd voor een internationale design award (The Index Project) en werd tentoongesteld in Design Museum Holon in Israël (State of Extremes).
Volgens Rudy moeten we onszelf gaan afvragen voor welk doel we technologie willen inzetten, in plaats van het als doel op zichzelf te zien. Hoe kunnen we met behulp van technologie een betere wereld creëren? En wat is een betere wereld precies? Als spreker weet hij analytische inzichten te verbinden aan creatieve oplossingen, gepaard met de nodige dosis humor en nuchterheid. Zijn expertise wordt regelmatig ingezet door de media (RTL, BNR, NOS etc.) en zijn opiniestukken verschijnen o.a. in Trouw en Het Parool. ‘Geen standaard plaatjes en praatjes over drones en robots, maar een inhoudelijk onderbouwd verhaal dat je aan het denken zet’, aldus een van zijn opdrachtgevers.
Rudy van Belkom is te boeken als spreker en dagvoorzitter bij het Sprekershuys en is expert op het gebied van mens & maatschappij, impact van corona, strategie en innovatie & trends. Op deze pagina vind je onder de kop ‘Sessies’ meer informatie over de verschillende mogelijkheden.
Spreker Rudy van Belkom boeken voor jouw evenement? Neem contact met ons op!
(sociale) Innovatie, Gedragsverandering, Technologie, Ethiek, Verkiezingen, Technologie en ICT
De toekomst. Een onderwerp dat ons allemaal bezighoudt. Voor sommigen een vaag begrip vol onzekerheden, voor anderen een heldere visie vol mogelijkheden. Toch zijn we het over het algemeen wel over eens dat is belangrijk is om vooruit te kijken. Maar hoe doe je dat precies? Welke methoden kun je hiervoor inzetten? En hoe vertaal je deze inzichten naar de werkvloer? De vraag is niet zozeer hoe we de toekomst kunnen voorspellen, maar hoe we deze kunnen vormgeven. In een interactieve lezing gaat toekomstonderzoeker Rudy van Belkom in op de kunst van het vooruitkijken. Hij inspireert mensen hun verbeeldingskracht te gebruiken en meer open te staan voor verandering. Hij biedt tools zodat uw organisatie en medewerkers aan de slag kunnen met de toekomst.
‘De democratie verkeert in crisis’, wordt vaak gezegd. Experts vrezen zelfs dat de democratie het digitale tijdperk niet zal overleven. Nepnieuws maakt de democratie kapot en de politieke onverschilligheid onder jongeren neemt alsmaar verder toe. Maar wat als de democratie veel levendiger is dan we denken? Zonder dat we het doorhebben vindt er wereldwijd een democratische revolutie plaats. Niet in de stembureaus, maar op straat én online. Op basis van zijn nieuwe boek ‘Alive and clicking’ neemt Rudy van Belkom u mee langs inspirerende verhalen en voorbeelden wereldwijd die de deur openen voor een hoopvolle toekomst. Naast analyses en wetenschappelijk onderzoek draagt hij oplossingen aan voor een meer inclusieve democratie met meer burgerinspraak en betrokkenheid.
Ben je op zoek naar een inhoudelijk betrokken en bevlogen dagvoorzitter? Dan ben je bij Rudy aan het juiste adres. Geen showman met gladde praatjes, maar een nieuwsgierige en analytische vragensteller. Rudy heeft een passie voor de inhoud en weet dit aanstekelijk over te brengen. Hij is daardoor in staat om complexe materie verteerbaar te maken voor het publiek. Rudy heeft veel ervaring met onderwerpen op het snijvlak tussen technologie en samenleving, maar door zijn achtergrond als onderzoeker weet hij zich elk onderwerp eigen te maken. Wanneer je Rudy als dagvoorzitter boekt krijg je er een uitgebreide voorbereiding bij. Hij leest zich niet alleen in, maar organiseert tevens een voorgesprek met alle sprekers en panelleden.
Jongeren van nu zijn verwend, slecht geïnformeerd, verslaafd aan hun telefoon en geobsedeerd door selfies. Althans, dat is het beeld dat sommige volwassenen van jongeren hebben. Maar kloppen deze aannames wel? Rudy van Belkom deed jarenlang onderzoek naar de mogelijke invloed van technologie op de toekomst van de democratie. Uit zijn onderzoek blijkt dat jongeren veel bewuster omgaan met informatietechnologieën dan vaak wordt gedacht. Zo zijn ze veel beter dan hun ouders in staat om nepnieuws te herkennen en nemen ze niet alles klakkeloos over wat ze horen of lezen. In zijn lezing gaat Van Belkom dieper in op zijn onderzoek en laat hij zien wat we van jongeren kunnen leren als het aankomt op het gebruik van nieuwe technologieën.
Artificiële intelligentie (AI) lijkt een van de meest besproken, maar misschien wel minst begrepen technologieën van dit moment. Op welke wijze gaat AI zich in de toekomst ontwikkelen? Wat is de mogelijke impact van AI op onze samenleving? En welke toekomst willen we eigenlijk met AI? Van Belkom heeft een eigenzinnige kijk op de toekomst van AI en zijn opiniestukken verschijnen onder andere in Trouw. Eerder publiceerde hij een boek over ethiek in het ontwerpproces: ‘AI heeft geen stekker meer’. Het boek geeft ontwikkelaars, beleidsmakers, filosofen en eigenlijk iedereen met interesse in AI handvatten om ethiek te integreren in het ontwerpproces van AI. Daarnaast ontwikkelde hij een ethisch ontwerpspel voor AI dat, geïnspireerd door het scrumproces, kan worden gebruikt om de discussie over ethiek beter te stroomlijnen
Verschillende experts zijn het erover eens: het internet is toe aan een upgrade. Maar het is nog niet zo eenvoudig om een democratisch internet te realiseren. De vraag is namelijk waar we onze aandacht op moeten focussen. De enorme macht van Big Tech en de beperkte concurrentiemogelijkheden? Het data-rovende en polariserende ontwerp van de platforms als gevolg van de perverse verdienmodellen? Of de beperkte kennis en kunde van gebruikers die zich te eenvoudig laten misleiden en verleiden? In een interactieve lezing schets Rudy van Belkom de contouren voor een nieuw internet: open, toegankelijk en democratisch.
Neem vrijblijvend contact op met een van onze verbinders.